Zelfwaardering kun je omschrijven als je goed voelen met wie je bent en wat je doet. Zelfwaardering is onderdeel van je complete zelfbeeld. De mate waarin jij jezelf waardeert zegt meteen iets of je of positief of negatief tegen jezelf aankijkt.

Heb jij een goed gevoel bij jezelf?

Zelfwaardering is een goed gevoel bij jezelf hebben. Jij mag er zijn met al je positieve en wellicht wat minder positieve eigenschappen. Er is geen norm of maatstaf voor zelfwaardering. Er zijn helaas genoeg mensen die twijfels hebben over hun eigen zijn, over wie ze zijn en wat ze doen en of dit in orde is. Sterker nog, er zijn mensen die zichzelf niet goed genoeg of zelfs waardeloos vinden. Deze mensen verliezen de grip op den duur op zichzelf en weten op een bepaald moment niet meer wat ze eigenlijk wel en niet kunnen. Een dergelijk gevoel kan zomaar ontstaan; je richt je zelf dan vaak op een negatieve eigenschap en bent van mening die je die eigenschap niet zou mogen hebben. Dit gaat vaak gepaard met aannames die tamelijk ongenuanceerd zijn.

Accepteer gewoon als je iets niet kunt, of probeer het jezelf aan te leren

Om wat aan je zelfwaardering in de goede zin van het woord te doen, is het verstandig je zelf niet met iemand anders te vergelijken. Ook is zaak om anderen positief te waarderen, zonder dat je daarbij jezelf naar beneden haalt. Neem het ook jezelf niet kwalijk als je iets niet beheerst. Misschien is het wel te leren, misschien ook niet. Accepteer gewoon als iets niet lukt. Je kunt immers niet alles. Voorts kun je je zelfwaardering verbeteren door juist anderen respect en waardering te geven omdat je het dan vaak ook terugkrijgt. Controleer bovendien je zelf. Zijn de gedachten die je over jezelf hebt eigenlijk wel waar?

De voordelen van mentaal gezond zijn en meer zelfwaardering lees je hier.

Over de auteur

Hi, ik ben Lotte van Happylifemagazine.nl. Ik probeer altijd happy te blijven. En ik schrijf artikelen om jou te helpen een gelukkig leven te leiden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.