Heb je wel eens gehoord van KLIC? Dit is een afkorting voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Als je aan de slag gaat met een bouwproject waarbij graven met een machine voorkomt, dan is KLIC verplicht. Je kunt door middel van een KLIC app de nodige informatie krijgen over kabels en leidingen. Je kunt van tevoren niet zien waar deze zich bevinden, dus door deze informatie kun je voorkomen dat er schade wordt aangericht aan de kabels en leidingen. Je weet namelijk precies waar deze zich onder de grond bevinden.  

Geen onverwachte situaties  

Als je aan de slag gaat met jouw bouwproject, dan is het verplicht om een online overzicht te hebben van de KLIC meldingen op de locatie zelf. De ontwikkeling van de KLIC is daarom zeker een fijne uitkomst. Je moet de meldingen doen voordat je aan de slag gaat met je bouwproject, zodat je over de juiste informatie beschikt. Beschik je niet over de juiste informatie? Dan weet je niet waar zich de kabels en leidingen bevinden. Dit kan tot schade leiden. Schade zoals een gaslek. Dit is zeker een situatie die voorkomen moet worden. De KLIC app heeft een handig systeem, waarbij je in een handig overzicht de nodige informatie kunt terugvinden.  

Meerdere soorten meldingen 

Als je de KLIC app hebt, dan kun je drie meldingen doen. Het is dus voor meerdere doeleinden handig. Als eerste heb je een melding die alleen nodig is als er sprake is van een dreiging voor schade of letsel. Dit is de calamiteitenmelding. Daarnaast heb je ook nog de graafmelding. Deze melding is pas relevant als je ook echt aan de slag gaat met het graven. Hierbij krijg je inzicht in een gebied van 500 x 500 meter en dit kun je voor 20 dagen inzien. Als laatste kun je een oriëntatiemelding maken. Deze melding zorgt ervoor dat je al ruim van tevoren inzicht kunt krijgen over het gebied waar je later mee aan de slag gaat. Hierbij krijg je inzicht in een gebied van 2500 x 2500 meter. Een goede voorbereiding is natuurlijk heel belangrijk! 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.