Positieve gezondheid komt neer op een betekenisvol leven, een leven dat mensen centraal stelt. De nadruk ligt daarbij specifiek op veerkracht en eigen regie. Daarbij gaat het met name op het aanpassingsvermogen van de mens en dus niet op de beperkingen of de ziekte.

Niet alleen de afwezigheid van ziekte of de afwezigheid van een gebrek

De vraag wordt best vaak gesteld; wat is nou eigenlijk precies gezondheid? Volgens de geldende mores is dat de toestand van volledige lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden. En dus niet alleen de afwezigheid van ziekte of de afwezigheid van een gebrek. Wie uitgaat van positieve gezondheid die ziet die definitie wat anders. Gezondheid is in het kader van positieve gezondheid geen statistisch gegeven. Er is vrijwel nooit een staat waarin compleet welbevinden ervaren wordt. Positieve gezondheid gaat uit van het vermogen om veerkrachtig te zijn, zelf de regie te voeren en om je aan te kunnen passen. Mensen worden in de opvatting van positieve gezondheid direct aangesproken op hun vermogen tot actie en worden nu niet benadert als een passieve zieke of als een patiënt.

Gezondheid als toestand

Positieve gezondheid is wat dat betreft dan ook prima in zes verschillende dimensies te vangen. Die zes elementen zijn lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, vitaliteit van leven, meedoen en het dagelijks functioneren. Hoewel ontzettend veel mensen zich bij deze gedachte veel beter voelen, is er ook een andere kant, een kant die zich stoort aan het feit dat het woord gezondheid nu als een toestand aangemerkt wordt. Ook worden vraagtekens gesteld bij het feit of de mens altijd wel in staat is de regie te houden over de eigen gezondheid. Positieve gezondheid echter, kent veel meer aanhangers dan tegenstanders, zoals voor elke opvatting overigens tegenstanders te vinden zijn. 

Hier op dit platform gaan we uit van geluk, geluk dat jij zelf kunt creëren in je leven. Bijvoorbeeld door uit te gaan van positieve gezondheid. Wij bieden je tips hoe jij je eigen happy life kunt realiseren.

Lees ook ons artikel over zelfwaardering om positiever naar jezelf te kijken.

Over de auteur

Hi, ik ben Lotte van Happylifemagazine.nl. Ik probeer altijd happy te blijven. En ik schrijf artikelen om jou te helpen een gelukkig leven te leiden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.