Heel vervelend als je te maken hebt met burn out klachten, want het herstel van een burn out kan best even duren. De klachten kunnen variëren, net als de behandelingen. In elk geval zul je het allemaal even wat rustiger aan moet doen, al verdwijnen niet alle stressfactoren door alleen maar een beetje rust te nemen. Gelukkig zijn er een aantal bewezen goede behandelingen mogelijk.

De bewezen uitstekende oplossingsgerichte therapie

Zo’n burn out behandeling is bijvoorbeeld een oplossingsgerichte therapie. Deze behandeling richt zich op een gesprekstechniek waarbij uitgegaan wordt van eigen kracht en zelfredzaamheid en dus niet van je tekortkomingen. De klachten worden helder in kaart gebracht en in kleine, realistische stappen wordt langzaam maar zeker geprobeerd uit het dal te klimmen. Daarbij is steeds alle aandacht voor die zaken die jij goed beheerst.

Probeer het anders met de cognitieve gedragstherapie

Een andere burn out behandeling is de cognitieve gedragstherapie, waarbij wordt uitgegaan van het idee dat de manier waarop je denkt invloed kan hebben op dat wat je voelt. Er worden denkpatronen opgespoord net zoals gedragingen waarna getracht wordt die te veranderen. Je leert daarbij vaardigheden aan in die specifieke situaties die stress op zouden kunnen leveren. Die vaardigheden kunnen bijvoorbeeld assertiviteit zijn, nee durven zeggen en het verbeteren van time management.

Je richt je op de hartstreek en leert op een andere wijze te ademen

Dan is er nog de hartcoherentie behandeling, een behandeling die gericht is op het verminderen van stress. Er wordt individueel gewerkt en je leert je bewust te worden van de kenmerken van stress. Je richt je tijdens de behandeling specifiek op de hartstreek en leert anders en beter te ademhalen. Ook deze technieken leer je toe te passen in omstandigheden waar stress op de loer ligt. Je zult merken dat je er in de toekomst beter mee om kunt gaan. Meer tips voor het verminderen van stress lees je hier.

Over de auteur

Hi, ik ben Lotte van Happylifemagazine.nl. Ik probeer altijd happy te blijven. En ik schrijf artikelen om jou te helpen een gelukkig leven te leiden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.