Als er iemand komt te overlijden, dan is het belangrijk dat alles hierna goed wordt geregeld. Voor het goed organiseren van de zaken na het overlijden, is het belangrijk dat er iemand als verantwoordelijke wordt aangesteld. Degene die hier de verantwoording over krijgt, wordt ook wel de executeur genoemd. De executeur heeft meerdere taken die hij of zij met zorg moet afhandelen. 

Wie kan de executeur zijn?

Er zijn verschillende mensen die aangesteld kunnen worden als executeur. Zo kan je kiezen voor een externe partij, maar daarnaast ook een familielid of vriend aanstellen als executeur. Zorg ervoor dat je een persoon met een goed rechtvaardigheidsgevoel aanstelt als executeur. Daarnaast is het belangrijk dat hij een soortgelijke denkwijze als jou heeft.

Waarom is het handig om een executeur in te zetten

Om ervoor te zorgen dat alles rondom je nalatenschap goed wordt afgehandeld, is het belangrijk dat je een executeur inschakelt. Een executeur is nuttig in verschillende situaties nuttig. Zo is het handig om een executeur in te schakelen als de erfgenamen onder de 18 jaar oud zijn. Daarnaast is een executeur ook handig om in te zetten wanneer je geld wilt doneren aan een goed doel. 

Wat doet een executeur precies?

Er zijn verschillende soorten executeurs die je in kunt zetten. Zo heb je onder andere een begrafenisexecuteur. De begrafenisexecuteur is verantwoordelijk voor een goed georganiseerde uitvaart. Naast de begrafenisexecuteur heb je ook een executeur testamentair. Deze executeur gaat of het afwikkelen van het testament. Dit gaat zowel om het afbetalen van schulden, het indienen van de erfbelasting aangifte en de verdere verdeling van het vermogen. Naast deze twee executeurs heb je ook de executeur-afwikkelingsbewindvoerder. Deze executeur heeft meer bevoegdheden. Een executeur-afwikkelingsbewindvoerder wordt vaak ingezet bij het overdragen van vastgoed. 

Zorg voor een goed nalatenschap

Om ervoor te zorgen dat er geen problemen ontstaan nadat je overlijdt, is het belangrijk dat je jouw nalatenschap goed regelt. Voorkom dat er discussies en/of ruzies ontstaan door een onduidelijk testament. Je kunt een testament daarom ook beter ruim van te voren opstellen,  Je weet namelijk nooit wanneer je einde nadert. Het hoeft overigens ook niet veel werk te zijn. Als je hier even de tijd voor neemt, dan heb je het goed geregeld. 

Schakel de hulp in van een externe partij

Het regelen van het testament kan lastig zijn. Vooral als je het in je eentje moet doen, kan je tegen moeilijkheden aanlopen. Het kan daarom een slimme zet zijn om hier hulp voor in te schakelen. Zo kan je de erfenis verdelen regelen met een externe partij. Een specialist kan je helpen bij het op een eerlijke manier verdelen van het vermogen. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de juiste manier is vastgelegd. 

Als je een testament hebt opgesteld, dan kun je ervoor kiezen om dit met erfgenamen te bespreken. Of dat de beste optie is, dien je vooraf goed over na te denken. Het vooraf bespreken van de erfenis kan namelijk problemen opleveren.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.