Op de vraag wat is mentale gezondheid zijn verschillende antwoorden te geven. Dit vanwege een feit dat er niet een definitie geformuleerd is waarin iedereen zich kon vinden. Zeker is wel dat de mentale gezondheid nadrukkelijk invloed heeft op het verloop van fysieke ziekten.

Mentale gezondheid speelt een bepalende rol binnen onze algehele gezondheid

Mentale gezondheid speelt een belangrijke rol in de algehele gezondheid, ook op het moment dat er een ziekte geconstateerd wordt en de manier waarop je daar mee omgaat. Er zijn mensen die mentale gezondheid een niveau van psychologisch welzijn of de afwezigheid van een psychische aandoening noemen. Anderen zeggen dat mentale gezondheid de toestand van iemand is die ‘functioneert op een bevredigend niveau van emotionele en gedragsaanpassingen’. Wie het precies weet, mag het zeggen. 

Er is meer en meer aandacht gekomen voor mentale gezondheid

Wat absoluut een feit is, is dat er met de jaren meer en meer aandacht gekomen is voor mentale gezondheid. Ga maar na; hoe vaak horen we niet woorden als omdenken, mindfulness, ontstressen en ook bewustwording niet om ons heen gebruikt worden. Mentale gezondheid en het belang ervan worden dus wel degelijk onderkend en serieus genomen.

Hoe denken we dan precies over onze eigen gezondheid?

Je zou kunnen stellen dat mentale gezondheid verwijst naar het emotionele en psychologische welzijn van iemand, waarbij verschillende factoren die mate van welzijn bepalen. Factoren die bepalen of je al dan niet mentaal gezond bent zijn onder meer hoe we precies over onze eigen gezondheid denken, de conditie van onze zelfwaarde en de gezondheid van onze complete familie. Dat het mentale deel invloed heeft op onze fysieke ziektes, staat echter vast. Voor de rest verschillende de verschillende definities vaak slechts op detailniveau van elkaar. Dat de mentale gezondheid binnen de gezondheid zoals wij die als mens ervaren en binnen de zorg een belangrijke plaats inneemt, moge duidelijk zijn.

Lees ook ons artikel over de voordelen van mentaal gezond zijn hier.

Over de auteur

Hi, ik ben Lotte van Happylifemagazine.nl. Ik probeer altijd happy te blijven. En ik schrijf artikelen om jou te helpen een gelukkig leven te leiden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.