Het is een van de grootste irritaties op de werkvloer: jouw bedrijf heeft het drukker dan ooit, en net op dat moment merk je dat de communicatie tussen je teamleden eigenlijk niet zo lekker loopt. Op zo’n moment sta je natuurlijk met je handen in het haar. In dit artikel lees je hoe je de communicatie binnen je bedrijf beter kan laten verlopen, zodat iedereen goed zijn werk kan doen. Dat scheelt je veel stress en je bedrijf kan zo sneller groeien.

Een taalcursus als oplossing

In veel bedrijven werken mensen met verschillende nationaliteiten. In dit soort teams zullen er altijd taalbarrières zijn, die vervolgens voor problemen kunnen zorgen. Door een taalcursus te volgen krijgen medewerkers de kans om hun taalvaardigheden te verbeteren, waardoor ze hun collega’s beter kunnen begrijpen en er minder misverstanden binnen het team ontstaan. Na het volgen van een cursus voelen de meeste medewerkers zich zelfverzekerder over hun communicatieve vaardigheden. Interesse? Kijk dan op https://www.ste.nl/ voor meer informatie.

Leren luisteren

Naast het volgen van een taalcursus hebben veel medewerkers er ook baat bij om te leren hoe zij effectief kunnen luisteren. Luisteren betekent meer dan alleen horen wat de ander zegt: het houdt ook in dat je probeert te begrijpen wat de ander precies bedoelt. Een goede luisterstrategie bestaat uit concrete vragen stellen, of soms te parafraseren wat de ander heeft gezegd. Zo kun je checken of je hun boodschap wel goed begrepen hebt. Naast algemene luisterstrategieën kunnen STE trainingen in communicatieve vaardigheden verder helpen.

Unieke oplossingen voor unieke bedrijven

Geen twee bedrijven zijn hetzelfde, en daarom is het ook belangrijk om in te zien dat er geen universele oplossing voor communicatieproblemen is. Elk bedrijf heeft zijn eigen cultuur en dynamiek, die invloed hebben op hoe mensen met elkaar communiceren. Wat in het ene bedrijf werkt, kan in een ander bedrijf juist averechts werken. Het is daarom belangrijk om een  oplossing op maat te vinden die past bij de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Dit kan betekenen dat je een externe consultant inschakelt om de communicatieproblemen in kaart te brengen en advies te geven over mogelijke oplossingen. Of je gaat samen met je team onderzoeken welke aanpak het beste werkt. Wees flexibel en durf om verschillende strategieën te proberen, totdat je hebt gevonden wat het beste werkt.

Een cultuur van open communicatie bevorderen

Ook is het heel belangrijk om na te gaan of jouw bedrijf wel een cultuur van open communicatie heeft en zo niet, om die te bevorderen. Met ‘open communicatie’ bedoelen we dat iedereen zich vrij moet voelen om zijn mening te uiten en vragen kan stellen zonder bang te zijn voor negatieve gevolgen. Leidinggevenden spelen hierin een belangrijke rol, door zelf het goede voorbeeld te geven. Regelmatige teamoverleggen, feedbacksessies en informele bijeenkomsten kunnen ook bijdragen aan een betere werkomgeving. Daarnaast is het belangrijk om stil te staan bij alles wat al wel gelukt is, en verhalen te delen waarin goede communicatie heeft geleid tot positieve resultaten. Zo inspireer je het hele team! 

Over de auteur

Gerelateerde berichten