Als je burn out hebt, dan maakt met name de omgeving vaak een punt van hoe lang het herstel wel niet zal duren. En inderdaad, het herstellen van een burn out kan heel even duren. Gemiddeld genomen duurt het tussen drie maanden en soms wel langer dan een jaar voor herstel is opgetreden. Het zegt veel over de roofbouw die op het lichaam gepleegd is. Wat te doen bij een burn out en hoe snel dit effect sorteert is afhankelijk van onder meer de herstelschuld die ingelost moet worden.

Soms drie maanden, soms langer dan een jaar

Burn out is in elk geval de langstdurende van de aan werk gerelateerde psychische klachten die kunnen ontstaan. De spreiding in de duur van een burn out is groot. Sommige mensen kunnen na een maand of drie weer aan het werk, anderen na een jaar nog steeds niet. Voor de patiënt zelf is dat vervelend, temeer daar niets te zien is van de klachten. Heb je een been gebroken, dan zie je gips en krukken, bij een burn out zie je niets. 

Chronische overbelasting

Je zou kunnen zeggen dat als iemand aan de normale hoeveelheid slaap niet langer genoeg heeft om te herstellen én als sprake is van chronische overbelasting de kans op een burn out levensgroot is. Er ontstaat herstelschade en de grootte van die herstelschade zegt iets over de tijd die je uit met trekken bij een burn out. De schuld moet ingelost worden en er zal nieuwe vitaliteit opgebouwd moeten worden. Bovendien vinden er een aantal biologische veranderingen plaats als sprake is van een burn out. De psychologische veranderingen zijn het gevolg van de chronische stress waarvan sprake is. Wat betreft het herstel geldt dat het activeren van iemand met een burn out zinloos is zolang er nog niet voldoende biologisch herstel is opgetreden.

Wil je ook weten hoe je een burn out kan behandelen? Lees dan snel dit artikel!

Over de auteur

Hi, ik ben Lotte van Happylifemagazine.nl. Ik probeer altijd happy te blijven. En ik schrijf artikelen om jou te helpen een gelukkig leven te leiden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.