Een groot gedeelte van de Nederlanders nuttigt dagelijks koffie. Om ervoor te zorgen dat je goede koffie zet, is het belangrijk dat je een goed koffiezetapparaat aanschaft. Met alleen de aanschaf ben je er nog niet. Nadat je de machine hebt aangeschaft, is het ook belangrijk dat je hem op de juiste manier onderhoudt. In dit artikel lees je wat je kunt doen om je koffiezetapparaat op de beste manier te onderhouden.

De leeftijd van het koffiezetapparaat

Bij het onderhouden van een koffiezetapparaat is het onder andere belangrijk dat je rekening houdt met de leeftijd van het koffiezetapparaat. Daarnaast speelt het model ook een bepalende rol in de onderhoud die je dient uit te voeren. Een kleine nespresso machine vraagt bijvoorbeeld om een stuk minder onderhoud dan een pistonmachine. Een ander aspect dat een rol speelt bij de hoeveelheid onderhoud is de mate van gebruik. Als je dagelijks veel gebruik maakt van het koffiezetapparaat, dan dien je hem vaker te onderhouden dan wanneer je hem nauwelijks gebruikt. 

Gebruik te de juiste middelen

Om een koffiezetapparaat goed te onderhouden, dien je gebruik te maken van de juiste middelen. Een product dat je in kunt zetten voor het reinigen van het koffiezetapparaat, zijn Jura reinigingstabletten. Door gebruik te maken van deze tabletten vergroot je de levensduur van het koffiezetapparaat. Daarnaast bevordert een goed onderhoud ook de smaak van de koffie. Een voordeel van deze tabletten is dat je ze eenvoudig bij Eccellente kunt bestellen. 

Zorg voor een goede ontkalking

Ongeacht de soort koffiezetmachine die je hebt, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je hem regelmatig ontkalkt. Hierbij maakt het dus niet uit of je een groot of klein koffiezetapparaat hebt. Dit omdat kalk voorkomt in kraanwater en het vast gaat zitten aan de binnenkant van de machine. Als je de koffiezetmachine niet vaak genoeg ontkalkt, dan kan dat voor verstopping zorgen. Daarnaast kan het ook voor problemen zorgen aan het verwarmingselement. Hierdoor warmt de machine niet goed meer op en dat gaat ten kosten van de smaak van de koffie. Zorg er daarom voor dat je regelmatig de kalkaanslag verwijdert. Je hoeft dit niet wekelijks te doen, maar het is wel belangrijk dat je dit minimaal een keer per jaar doet. Uiteraard hangt het hierbij ook vanaf hoe vaak je de koffiezetmachine gebruikt. 

Houd er bij de aanschaf rekening mee dat een piston koffiemachine meer onderhoud nodig heeft

Bij de aanschaf van een koffiemachine is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een pistonmachine om meer onderhoud vraagt. Er zijn dan namelijk erg veel losse onderdelen die schoongemaakt moeten worden. Hierbij kan je denken aan de piston zelf, maar ook de filter. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de koffie een zure smaak krijgt. Een ander onderdeel dat je regelmatig goed moet reinigen is het lekbakje. Zorg er bij het reinigen ook voor dat je gebruik maakt van de juiste middelen. Daarmee vergroot je namelijk de levensduur van de koffiemachine. 

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.