Ja, écht! Kant-en-klaar maaltijden hebben al bijna sinds het begin van hun bestaan een slecht imago. Hoewel dit deels natuurlijk wel terecht is – denk aan de complete opwarmhamburgers of opwarmpannenkoeken – zijn er tegenwoordig ook voedzame opwarm- of magnetronmaaltijden. Ideaal voor als je even krap in tijd zit, maar wél gezond wil eten. Gelukkig zijn er ook magnetronmaaltijden die perfect aansluiten bij verschillende dieetwensen, zoals koolhydraatarme maaltijden of zelfs eiwitrijke maaltijden voor de fanatieke sporters onder ons. Nieuwsgierig geworden? Logisch! Er is niks zo fijn als soms even niet hoeven koken. We nemen je graag mee de wereld van gezonde magnetronmaaltijden in!

Magnetronmaaltijden gezond?!

Het aanbod magnetronmaaltijden in de meeste supermarkten is grotendeels ronduit teleurstellend. Van voorverpakte broodjes hamburger en hotdog tot pasta’s met veel te romige sauzen en te weinig groenten. Wij snappen wel dat mensen niet snel naar deze maaltijden grijpen als ze een snelle én gezonde hap willen. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg bedrijven, zoals https://www.fuelyourbody.nl/, die inzien dat dit anders moet en ook anders kan. Kant-en-klaar maaltijden en diepvriesmaaltijden hoeven echt niet slecht te zijn, en dat bewijzen zij met al hun voedzame maaltijden.

Wat maakt een maaltijd gezond?

We kennen natuurlijk allemaal de Schijf van Vijf: een handige visuele voorstelling van de richtlijnen van een gezond eetpatroon. De Schijf van Vijf wordt al sinds 1953 gebruikt in Nederland en is niet voor niks zo algemeen bekend. Echter krijgt de Schijf van Vijf in de laatste jaren steeds meer kritiek, zo staan er veel dierlijke producten op de Schijf en zijn andere eetpatronen die de Schijf van Vijf suggereert ook achterhaald. Hoe weet je dan wél wanneer een maaltijd gezond is?

Een goede richtlijn voor een voedzame maaltijd is om je maaltijd op te delen in verschillende ‘onderdelen’. Zorg voor een deel groenten, een deel koolhydraten en een deel dierlijke of plantaardige eiwitten. Een gezonde, voedzame maaltijd is altijd in balans en bevat het liefste 50% groenten, 25% gezonde proteïnen en 25% volkoren granen.

Magnetronmaaltijden als meal prep

Meal prep is een begrip dat is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het is eigenlijk niet meer dan ‘voorbereide maaltijden’, dus net zoals de boterhammen die je ’s ochtends smeert om vervolgens tijdens de lunch pas op te eten. Alleen gaat meal prep nét een stapje verder.

Tijdens meal prep bereid je maaltijden voor een aantal dagen voor, dus op zondag maak je bijvoorbeeld twee of drie verschillende recepten klaar voor de volgende werkdagen. Zo heb je tijdens de werkweek geen omkijken meer naar boodschappen of koken. Deze meal prep maaltijden maak je gemakkelijk zelf, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon kant-en-klaar kopen. Ideaal voor degene die écht niet graag de keuken induiken!

Meal prep maaltijden zijn al jaren razend populair onder sporters en atleten. Door te mealpreppen heb je goed zicht op welke ingrediënten je toevoegt aan gerechten en is de kans kleiner dat je na een lange werkdag ‘even snel’ een pizza laat bezorgen. Deze kant-en-klare maaltijden zijn dus eigenlijk een stok achter de deur voor een gezond eetpatroon: waarom zou je kiezen voor een vette hap, als er een gezonde maaltijd op je ligt te wachten?

Gezond eten: lekker makkelijk!

Door de juiste diepvries- en opwarmmaaltijden te kiezen, hoef je je geen zorgen te maken over wat je moet eten en of het wel gezond gaat zijn. Lekker makkelijk!

Over de auteur

Gerelateerde berichten