Je zou mentale gezondheid prima kunnen omschrijven als geestelijke veerkracht, een tamelijk onmisbare eigenschap om je staande te houden in de hedendaagse samenleving. Mentale gezondheid en lichamelijke gezondheid samen zorgen voor evenwicht. En die balans zorgt voor een goed en vooral veerkrachtig gevoel.

Kans op psychische klachten klein

Ben jij mentaal gezond, dan is de kans op psychische en lichamelijke klachten klein, zoals je ook minder snel met stoornissen te maken zult hebben. Volgens de uitgangspunten van positieve gezondheid is mentale gezondheid een van de zes uitgangspunten die bepalen hoe gezond jij je als geheel voelt.  Mentale gezondheid is kunnen onthouden, je kunnen concentreren, vrolijk zijn, in staat zijn goed te communiceren en om kunnen gaan met veranderingen. Je hebt een gevoel van controle, zit lekker in je vel en staat positief in het even. Stress speelt in dat geval dan ook amper een rol in je leven.

Mentale schijf van vijf

Er zou eigenlijk meer ruimte moeten zijn om aan onze mentale gezondheid te werken Dit zou al heel goed kunnen door het inpassen van een mentale gymles in het primair onderwijs of het aanbieden van mindfulness op het werk of tijdens de studie. Ook het invoeren van een schijf van vijf op mentaal vlak zou kunnen helpen. De vijf elementen kunnen dat bijvoorbeeld meer positieve emoties ervaren. Intrinsiek gemotiveerd, enthousiast en betrokken zijn bij alles wat we doen, het aangaan van sociale contacten en die contacten ook onderhouden, betekenisvol bezig zijn en gezond presteren.

Invloed op dier en planeet

Ben je mentaal niet gezond, dan heeft dit invloed op het functioneren van de mens in het algemeen, maar ook op dat van dieren en zelfs invloed op de planeet. Mensen met mentale problemen kunnen bijvoorbeeld niet goed samenwerken en hebben er moeite mee om ergens eens goed de schouders onder te zetten. Daardoor zal van initiatieven vanuit de maatschappij steeds minder sprake zijn.

Lees ook ons artikel over wat positieve gezondheid betekent.

Over de auteur

Hi, ik ben Lotte van Happylifemagazine.nl. Ik probeer altijd happy te blijven. En ik schrijf artikelen om jou te helpen een gelukkig leven te leiden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.