Dat er veel verschillende soorten pizza’s bestaan weet iedereen wel. Waar het hierbij echter meestal om gaat is wat er op de pizza zit. Maar wist je dat er ook verschillende soorten pizzabodems bestaan? Nee? Lees dan verder, want wij leggen het uit!

Dunne bodems

Iedereen begrijpt wel dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen dunne pizzabodems en dikke pizzabodems. Echter zijn er ook weer verschillende soorten dunne pizzabodems. Zo heb je bijvoorbeeld de Napolitaanse bodem; deze is doorgaans licht en knapperig. Een echte Napolitaanse bodem is met de hand gekneed, dus zonder machines of deegrollers. Ook is de diameter van dit bodemtype niet groter dan 35 cm, en is de bodem niet dikker dan één derde van een centimeter. Tot slot wordt de Napolitaanse bodem in een houten vuuroven gebakken.

Een andere bekende dunne bodem variant is de New York-Style. Deze bodem is wat zachter dan de Napolitaanse, zodat deze gevouwen kan worden. Ook smaakt deze anders doordat er bloem met veel gluten wordt gebruikt, en water uit New York City.

Dikke bodems

Naast verschillende soorten dunne bodems, zijn er uiteraard ook verschillende soorten dikke pizzabodems. Neem bijvoorbeeld de Siciliaanse pizzabodem. Net als de Napolitaanse bodem komt deze uit Italië. Het grootste verschil is echter dat deze bodem juist heel dik is; meestal dikker dan 2.5 cm! Ook is deze bodem meestal niet rond, maar juist vierkant.

Een ander type dikke bodem is de traditionele “pan pizza” bodem. Deze kan echter meer gezien worden als een tussenweg; het is zeker geen dunne bodem, maar wel de dunste van alle dikke pizzabodems. De pan pizza wordt zoals de naam al doet vermoeden gebakken in een pan in plaats van in een oven. Hierdoor heeft de bodem een boterachtige of gefrituurde smaak, in tegenstelling tot de meeste andere pizzabodems die juist heel droog zijn.

Voor het maken van dikke bodems worden vaak deegbollen gebruikt, die gekneed worden tot pizzabodems. Deze bollen zijn te krijgen bij een pizzadeeg bollen fabrikant.

 

Over de auteur

Hi, ik ben Lotte van Happylifemagazine.nl. Ik probeer altijd happy te blijven. En ik schrijf artikelen om jou te helpen een gelukkig leven te leiden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.