Wanneer je je huis wilt verkopen, kun je de hulp van een makelaar inschakelen. Je huis verkopen zonder makelaar wordt tegenwoordig echter ook steeds populairder. Beide opties brengen voor- en nadelen met zich mee. In dit artikel beschrijven we welke dit zoal zijn, om jou te helpen bij je keuze!

Je huis verkopen zonder makelaar

De belangrijkste reden voor mensen om zelf hun huis te verkopen zonder makelaar, is kostenbesparing. Een makelaar kost immers aardig wat geld. Een makelaar vraagt namelijk courtage van zo’n 1 a 2%. Stel je verkoop je huis voor €300.000,-, dan ben je dus al zo’n €3000,- tot €6000,- kwijt! Vaak komen er dan ook nog opstartkosten bij. In totaal wordt het dan dus een flink bedrag, voor werkzaamheden die je misschien veelal ook wel zelf kunt.

Een ander voordeel is dat potentiële kopers direct contact met jou opnemen. Je kunt dus zelf een bezichtiging inplannen op het tijdstip dat het jou het beste uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend is dit dus mogelijk! Je zult ook zelf de bezichtigingen moeten doen. Dit kan een voordeel zijn aangezien jij zelf je huis en de omgeving het beste kent. Zo kun je bijvoorbeeld vertellen over de favoriete speelplekken van je kinderen en over de buurtbewoners. Deze persoonlijke touch kan een makelaar toch minder goed overbrengen wanneer hij/zij niet in de buurt woont.

Je huis verkopen met makelaar

Oké, er zijn dus verschillende redenen te bedenken om je huis te verkopen zonder makelaar. Echter zijn er ook verschillende redenen om wel voor een makelaar te kiezen. Zo heeft een makelaar vaak meer kennis en ervaring betreft het verkopen van huizen. Een makelaar weet waar hij/zij op moet letten, en kan lastige vragen van bezichtigers beantwoorden. Ook wordt je huis vaak sneller verkocht met behulp van een makelaar. En makelaar heeft namelijk vaak een groot netwerk. Doordat je huis minder lang te koop staat, bespaar je ook weer geld. Tot slot neemt een makelaar erg veel werk uit handen. Dat is wel zo fijn, zeker als je fulltime werkt!

Over de auteur

Hi, ik ben Lotte van Happylifemagazine.nl. Ik probeer altijd happy te blijven. En ik schrijf artikelen om jou te helpen een gelukkig leven te leiden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.