Een mediator zoeken voor het regelen van een scheiding, het is iets wat in de praktijk steeds vaker gebeurt. Vroeger werd er om te scheiden van uw partner in het merendeel van de gevallen meteen een beroep gedaan op een advocaat. Dat is ook vandaag de dag uiteraard nog altijd mogelijk, maar lang niet altijd de beste keuze. Op het ogenblik dat er advocaten worden ingeschakeld is het namelijk zo dat de procedure niet alleen veel langer wordt, daarnaast zullen er ook heel wat financiële middelen zijn vereist om de scheiding te kunnen afronden. Een mediator zoeken om te voorkomen dat jullie beiden naar de rechtbank moeten trekken kan dan ook in de praktijk een interessante optie zijn.

Waarom een mediator zoeken?

Voordat u op zoek gaat naar een mediator is het belangrijk om eerst even voor uzelf uit te maken hoe u de scheiding precies ziet verlopen. Een haast cruciale vraag die daarbij eveneens meteen moet worden gesteld heeft te maken met het feit of u nog goed overeen komt met uw toekomstige ex-partner of niet. Is dat het geval? Dan hoeft niets jullie eigenlijk in de weg te staan om een beroep te doen op de diensten van een mediator. Kunnen jullie echter niet meer met elkaar door dezelfde deur waardoor het vinden van een onderlinge compromis mogelijks aanzienlijk wordt bemoeilijkt? In dat geval wordt het natuurlijk een compleet ander verhaal.

Een mediator zoeken om jullie te helpen bij de scheiding is dan ook in de praktijk enkel en alleen mogelijk wanneer beide partijen hier volledig achter staan. Blijkt dat één van de twee partners hier geen goed gevoel over heeft? Dan zullen de gesprekken met een mediator wellicht geen enkel effect hebben, integendeel. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, een beroep doen op een mediator kan eigenlijk enkel en alleen wanneer er onderling tussen de partners nog sprake is van een goede verstandhouding.

Hoe verlopen de bezoeken aan een mediator?

Een mediator zoeken is natuurlijk nog maar het begin. Op het ogenblik dat u een mediator heeft gevonden spreekt het immers voor zich dat u nog de bezoeken zult moeten doorlopen. In eerste instantie zal er een soort van kennismakingsgesprek plaatsvinden. Het is aan de mediator om te bepalen of deze samen met de beide partners gebeurt of afzonderlijk van elkaar. Omdat het voor het inschakelen van een mediator erg belangrijk is dat beide partijen over een goede verstandhouding beschikken met elkaar is het zo dat er wordt getracht om beide partijen samen rond de tafel te krijgen. Lukt dat niet? Dan is de kans namelijk bijzonder groot dat de sessies bij de mediator ook niet het gewenste effect zullen opleveren.

 Geen advocaten vereist

Het finale doel bij een mediator zoeken is natuurlijk om tot een overeenkomst te komen samen zonder dat er daarvoor een beroep moet worden gedaan op advocaten. Dit zorgt ervoor dat allebei de partners heel wat geld kunnen uitsparen. Zijn jullie bij de mediator tot een onderlinge overeenkomst gekomen? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat de voorwaarden voor het stand komen van deze overeenkomst zullen worden vastgelegd in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. Op basis van deze overeenkomst kan de scheiding dan worden uitgevoerd. Let op, dit betekent in de praktijk dat er (uiteraard) ook sprake moet zijn van een overeenkomst voor wat bijvoorbeeld eventuele kinderen betreft.

Meer informatie? Kijk op www.descheidingsmediator.nl.

Over de auteur

Hi, ik ben Lotte van Happylifemagazine.nl. Ik probeer altijd happy te blijven. En ik schrijf artikelen om jou te helpen een gelukkig leven te leiden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.