Het is algemeen bekend dat verzekeraars met name taxi’s en koerier auto’s vaak niet graag zien komen. Het spreekt namelijk voor zich dat deze auto’s op jaarbasis ongelofelijk veel kilometers afleggen. Bovendien is het vaak ook nog eens zo dat er sprake is van een bepaalde tijdsdruk waar de chauffeurs rekening mee dienen te houden. Dit alles zorgt ervoor dat er veel vaker schade optreedt dan verzekeraars lief is. Omwille van deze reden is bijvoorbeeld een koerier auto verzekeren tegenwoordig niet altijd even eenvoudig mogelijk. Bovendien bestaat ook het risico dat je geconfronteerd wordt met een aanzienlijk hogere verzekeringspremie. Hoe dan ook, wil jij graag toch één of meerdere koerier auto’s laten verzekeren? Neem dan zeker de onderstaande informatie door!

Hoe kan een autoverzekering voor koeriersdiensten worden afgesloten?

In eerste instantie is het van belang om je bewust te zijn van het feit dat een koerierdienst uiteraard een zakelijke verzekeringnemer is. Dit betekent dat een koerier auto verzekeren altijd moet gebeuren door middel van een zakelijke autoverzekering. Verder is het mogelijk om deze verzekering op tal van verschillende manieren af te sluiten. Dit is dan ook mogelijk op:

  1. De naam van het bedrijf;
  2. De naam van de koerier in kwestie;

In principe maakt je keuze op vlak van bovenstaande niet zoveel uit. Je moet wel even grondig de voorwaarden doornemen. Het gebeurt immers niet zelden dat een koerier auto verzekeren op naam van één specifieke koerier als gevolg heeft dat niemand anders met het voertuig mag en kan rijden. Dat is anders wanneer ervoor wordt gekozen om een koerier autoverzekering af te sluiten op de naam van een onderneming. Dan is het in principe zo dat alle koeriers met de auto die is verzekerd mogen rijden. Het spreekt voor zich dat de kostprijs van deze verzekering doorgaans wat hoger ligt.

Hoe kan je, je koerier auto verzekeren?

Ongeacht welk type van autoverzekering je wenst af te sluiten, het is doorgaans altijd zo dat je een keuze kan maken uit drie verschillende soorten polissen. Dit betekent concreet dat je in eerste instantie natuurlijk gewoon kan kiezen voor de wettelijk verplichte WA-verzekering. Dit type van verzekering omvat uitsluitend de wettelijk verplichte dekkingen voor schade toegebracht aan derden. Dit betekent dat de koerier auto zelf op geen enkele manier is verzekerd.

Bovenstaande betekent overigens niet dat je nooit aanspraak kan maken op een vergoeding van de schade aan het voertuig waar jouw koerier mee rijdt. Het is namelijk wel degelijk zo dat bij een ongeval waarbij de verwijtbare schade bij de andere betrokken partij ligt zijn of haar WA-verzekering zal moeten tussenkomen in de door jou geleden schade. Dit gezegd hebbende is het louter en alleen afsluiten van de wettelijk verplichte WA-verzekering iets wat heel wat koeriersbedrijven in de praktijk toch niet helemaal zien zitten. Dat omwille van evidente redenen.

De WA+ beperkt casco koerier autoverzekering afsluiten

Koerierdiensten die van plan zijn om één of meerdere auto’s te verzekeren kiezen dus eigenlijk eerder zelden voor de WA-verzekering. Een eerste alternatief waar je op dit vlak over beschikt is het afsluiten van een WA+ beperkt cascoverzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat ze in de basis over beschikt over de WA-dekking. Deze dekking wordt echter nog aangevuld met:

  • Dekking van schade veroorzaakt door een brand;
  • Een dekking voor schade als gevolg van een inbraak of diefstal;
  • Dekkingen tegen stormschade of natuurgeweld;
  • Een dekking voor schade veroorzaakt door een aanrijding met een dier;
  • Glasschade waaronder ook een sterretje in de voorruit;

De hierboven terug te vinden dekkingen maken duidelijk dat de WA+ beperkt cascoverzekering afsluiten voor je koerier auto zeker de moeite waard kan zijn om te overwegen. Dit gezegd hebbende ontbreekt er in deze koeriersverzekering natuurlijk nog één belangrijke dekking. Het gaat hierbij dan natuurlijk om de dekking  voor eigen schade die ook zelf werd veroorzaakt. Indien je ook op deze dekking wil kunnen rekenen is het noodzakelijk om een allriskverzekering af te sluiten.

De allriskverzekering voor koerier auto’s

De meest complete, maar helaas ook de duurste verzekering voor wat een koerier auto verzekeren betreft is ongetwijfeld de allriskverzekering. Deze verzekering bevat in eerste instantie alle dekkingen die je eveneens terug kan vinden in de WA-verzekering en de WA+ beperkt cascoverzekering. Deze dekkingen worden evenwel nog verder aangevuld met één extra zeer belangrijke dekking. Het gaat hierbij dan uiteraard om de dekking voor schade die door de bestuurder zelf aan de eigen koerier auto wordt aangebracht. Op deze manier een koerier auto verzekeren is duur, maar je kan wel rekenen op een zo optimaal mogelijke dekking. Wanneer is deze verzekering nu echt voor koerier auto’s interessant?

In principe is het voor de bestuurder van een koerier auto net als voor koerier bedrijven altijd interessant om te opteren voor het afsluiten van een allriskverzekering. Dit niet in het minst omdat koerier auto’s natuurlijk op jaarbasis ongelofelijk veel kilometers afleggen. Dit zorgt ervoor dat het risico op een ongeval of in ieder geval op schade natuurlijk behoorlijk groot is. Enkel en alleen al omwille van deze reden is het in de praktijk dan ook sterk gerechtvaardigd dat koeriersbedrijven er eigenlijk haast standaard voor kiezen om hun voertuigen allrisk te verzekeren.

Hoe de kostprijs van je koerier autoverzekering drukken?

Een koerier auto verzekeren gaat in de praktijk dus doorgaans gepaard met een niet onaanzienlijk prijskaartje. Dit zorgt ervoor dat deze ondernemingen altijd wel even bekijken welke mogelijkheden er bestaan om mogelijks toch een bepaalde besparing te kunnen realiseren. Dit is zeker mogelijk en wel op verschillende manieren. Enkele interessante bespaartips zijn dan ook de volgende:

  1. Een koerier auto verzekeren doe je niet zonder een vergelijking uit te voeren;
  2. Bekijk de mogelijkheden om eventueel het eigen risico aan te passen;

Het eigen risico is iets wat in de praktijk vaak over het hoofd wordt gezien. Dit geldt ook voor koerier bedrijven die hun auto’s willen verzekeren. Toch kan het eigen risico een zeer belangrijke rol spelen voor wat het verlagen van de periodieke verzekeringspremie betreft. Het eigen risico iets verhogen kan op dit vlak een wereld van verschil betekenen. Let wel, in het bijzonder voor koeriersbedrijven spreekt het voor zich dat zij er rekening mee zullen willen houden dat dit wel betekent dat ze bij een schadegeval hogere kosten zelf zullen moeten vergoeden. Dit is dus zeker en vast wel een factor die je altijd in je achterhoofd zal willen houden. Kijk daarom goed bij bijvoorbeeld Diks Verzekeringen, waar je alle informatie kunt vinden om je verzekering te vergelijken.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.