Misschien heb je al weleens van de term gehoord, misschien niet. PMO betekent Preventief Medisch Onderzoek. Het is belangrijk om te weten hoe vitaal en gezond je bedrijf is en waar je medewerkers stress en energie van krijgen. Dit onderzoek is de ideale gezondheidscheck voor je werknemers. Er wordt gebruik gemaakt van relevante fysieke onderzoeken en een (online) vragenlijst. Hierdoor krijgen je medewerkers een goed inzicht in hun fysieke en mentale gezondheid. Het is niet alleen wettelijk verplicht, maar je werknemers waarderen het ook als je laat zien dat je hun gezondheid belangrijk vindt. In dit artikel vertellen we je alles over het Preventief Medisch Onderzoek.

Wat zijn de voordelen van een PMO onderzoek

Op het moment dat je een Preventief Medisch Onderzoek wilt verrichten binnen je organisatie dan zijn daar vele voordelen aan verbonden. Om te beginnen krijgen je werknemers een duidelijk inzicht in hun gezondheidsrisico’s, leefstijl en gezondheid. Tevens worden ze zich meer bewust hoe belangrijk een goede fysieke en mentale gezondheid is. Als je een onderzoek uitvoert dan voldoe je aan je wettelijke verplichting. Je krijgt inzicht over de oorzaken van verzuim en of deze komen door het werk of de leefstijl van je werknemers. Een goede uitvoerder van een onderzoek kan je tevens bijstaan bij de informatievoorziening aan je werknemers. Het is mogelijk om de fysieke onderzoeken op een dichtstbijzijnde locatie te laten plaatsvinden of binnen het bedrijf. Werknemers die een verhoogd risico lopen kunnen een adviesgesprek krijgen met een gezondheidsdeskundige of vitaliteit deskundige. Uiteindelijk wordt het PMO samengevat in een concreet advies met aanbevelingen en conclusies.

Verschillende soorten PMO onderzoek

Er zijn verschillende PMO onderzoeken die je kan laten uitvoeren. Je kan kiezen voor een uitgebreid preventief medisch onderzoek. Dit bestaat uit een gezondheidscheck die bestaat uit een online vragenlijst en een standaard fysiek onderzoek. Tevens is het mogelijk om een op maat gemaakt PMO onderzoek uit te voeren. Dit is gericht op de risico’s en vitaliteit doelstellingen die binnen je organisatie van toepassing zijn. Het is ook mogelijk om een goedkoper en beknopt onderzoek uit te voeren, dit is een online preventief medisch onderzoek. Werknemers die een groter gezondheidsrisico lopen zullen na afloop van de online vragenlijst een telefonisch adviesgesprek krijgen. Het is tevens mogelijk om een PMO onderzoek uit te voeren die specifiek is gericht op de branche waarin je bedrijf onder valt. Iedere branche heeft namelijk andere gezondheidsrisico’s, afhankelijk van de werkzaamheden die je werknemers uitvoeren. Een productie medewerker zal een grotere kans hebben op andere gezondheidsklachten dan een kantoormedewerker.

Wettelijke verplichting voor een PMO onderzoek

Het is wettelijk verplicht om je medewerkers in de gelegenheid te stellen een onderzoek te ondergaan dat erop gericht is de risico’s die de arbeid met zich meebrengt voor de gezondheid te voorkomen of te beperken. Dit is geregeld in artikel 18 van de Arbowet. Het maakt hiervoor niet uit hoeveel werknemers je in dienst hebt. Zowel kleine als grote bedrijven dienen aan deze wettelijke verplichting te voldoen. Laat HR Navigator je helpen bij het vinden van een passende PMO aanbieder.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.