De schoolkeuze is een zaak die van groot belang is in verband met het onderwijs. Wanneer je zich op het ogenblik bevindt dat je deze keuze moet evalueren, ontdekt je dus de kenmerken van verschillende onderwijsprojecten. Er is een concept dat het potentieel van de menselijke ontwikkeling duidelijk beschrijft: holistisch leren.

Op deze manier leren kinderen inhouden die verband houden met verschillende onderwerpen die op hun beurt verband houden met de werkelijkheid.

Integraal onderwijs ziet het kind als iemand die werkelijk gelukkig is wanneer het zich ontwikkelt in de verschillende aspecten die deel uitmaken van zijn wezen. Op die manier is het onderwijs een bron van ervaringen die deze weg van het verwerven van nieuwe vaardigheden en waarden vergemakkelijken.

Volledige ontwikkeling van het kind

Deze alomvattende visie op onderwijs herinnert ons er ook aan dat wat in de klas wordt geleerd ook buiten de schoolomgeving wordt toegepast. Deze horizon is namelijk zeer belangrijk voor het leven zelf, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de sociale vaardigheden die het kind in de praktijk brengt wanneer het zich aan vrienden bindt.

Integraal onderwijs herinnert ons eraan dat ieder mens van kindsbeen af uniek is, maar dat zijn potentiële evolutie ook de vitale wijsheid van die individuele essentie doorgeeft. Dit onderwijs biedt middelen en hulpmiddelen. Het kind is een wezen met verlangens, twijfels, gevoelens, emoties.

Het onderwijs terugbrengen tot één enkel aspect zou een reductionistische kijk zijn op de grootsheid die in zijn hart leeft.

Een opleiding die leidt tot geluk

Onderwijs is een voorbereiding op het leven als volwassene en in elke levensfase vervult de leerling de doelstellingen van de cyclus waarin hij zich bevindt. Toch is het soms gebruikelijk een oorzakelijk verband te leggen tussen opleiding en succes.

Maar er is een concept dat naam geeft aan echte triomf: geluk. Holistisch onderwijs maakt daarom deel uit van een benadering die het kind begeleidt in deze ervaring van welzijn en vreugde. In deze holistische opvoeding krijgen de ontwikkeling van sociale vaardigheden en ook de band met de natuur een bijzondere betekenis.

 

Cursus holistisch opvoeden

Wil je graag meer leren over holistisch opvoeden? Volg dan de online cursus Holistisch Opvoeden bij ZoMa Opleidingen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.