Een lekkage kan een grote schade aan je woning veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage onder het dak. De kans is groot dat het vocht gedeeltelijk in het houtwerk onder de dakbedekking trekt. Hier veroorzaakt het vocht houtrot. Houtrot herstellen is lang niet altijd mogelijk. In zo’n geval moet het houtwerk volledig vervangen worden, om het instorten hiervan te voorkomen. Ook aan wanden en bijvoorbeeld het plafond kan schade ontstaan. Vaak doet de schade zich hier voor in de vorm van vochtplekken. Je herkent ze aan een gele of bruine kleur.

Zo lastig als het herstel van schade als gevolg van een lekkage is, zo moeilijk is een lekkage verhelpen vaak ook. Schakel een professionele loodgieter in om deze klus uit te laten voeren.

Probeer het vocht op te vangen bij een lekkage

Op het moment dat je een lekkage opmerkt, is het belangrijk het vrijkomende vocht zo goed mogelijk op te vangen. De klassieke manier van het gebruik van een emmer of teil is niet altijd mogelijk. Een goed alternatief is het gebruik van een vochtige doek. Je kunt de doek om een lekkende leiding binden, om zo te voorkomen dat het vocht in een wand of plafond kan trekken. Zorg dat de doek tijdig vervangen wordt, om te voorkomen dat deze verzadigd raakt en zelf begint te lekken. Schakel tussentijds een loodgieter in om de lekkage te komen verhelpen. Zelf lekkende leidingen vervangen is erg lastig, daar je hier specifiek gereedschap voor nodig hebt. Zouden de leidingstukken niet goed op elkaar aansluiten, dan is de kans op een nieuwe lekkage zeer groot.

Maak gebruik van vochtvreters in je woning

Vocht wat al in een muur getrokken is kun je verwijderen door gebruik te maken van vochtvreters. De vochtvreters kun je bij een supermarkt of bouwmarkt kopen. Zorg dat je de sponzen in deze vochtvreters regelmatig leegt. Zo voorkom je dat de vochtvreters na verloop van tijd geen effect meer hebben. Het is belangrijk om het vocht uit de muur te laten trekken, alvorens je begint met het herstel van de vochtschade. Zou je de schade direct herstellen, dan zal er zich al snel nieuwe schade voordoen. Mogelijk is het noodzakelijk om de buitenmuur te behandelen, als blijkt dat het vocht van buiten in de muur getrokken is. We noemen dit het impregneren van de muur. Er wordt hierbij een speciale coating aangebracht die de muur waterafstotend maakt. Naast een vochtvreter helpt ook het ventileren van ruimtes bij het uit de muur laten trekken van het vocht.

Professionele lekdetectie uit laten voeren

Vaak is niet direct duidelijk wat de lekkage veroorzaakt. Een loodgieter kan een professionele lekdetectie uitvoeren. Verschillende hulpmiddelen worden hierbij ingezet om de oorzaak van de lekkage te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een thermografische camera in het geval van een lekkende leiding met warm water. Ook het gebruik van ultrasone trillingen kan helpen de bron van een lekkage in huis op te sporen. Loodgieters zullen je hier meer over vertellen, wanneer je hen inschakelt.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.