Voor veel mensen behoort een inbraak in huis tot hun grootste nachtmerries. Niet gek, daar inbrekers steeds vaker geweld gebruiken om bewoners hun waardevolle bezittingen af te laten staan. Daarbij is het verlies van deze dierbare herinneringen, zoals sieraden of bijvoorbeeld een antieke klokken, vaak lastig te verwerken. Het kan immers gaan om voorwerpen die je van een overledene hebt gekregen in het verleden. Na een inbraak is het belangrijk om een aantal stappen te zetten. Denk aan je sloten vervangen, het doen van aangifte bij de politie, het doorsturen van de aangifte naar de verzekeraar, enzovoorts. In dit artikel lees je er meer over!
Stap 1: aangifte doen bij de politie
Allereerst is het zaak om de politie langs te laten komen. De politie voert een sporenonderzoek uit en zal eventueel in de omgeving van je woning zoeken naar de daders. Vaak wordt ook bij buurtbewoners geïnformeerd naar hetgeen zij gezien hebben. Steeds meer mensen hebben een deurbel met camera. Deze beelden komen goed van pas bij het opsporen van de daders. Begin nooit met het herstel van schade, voordat de politie de aangifte heeft opgenomen en foto’s van de schade heeft gemaakt.
Stap 2: licht de verzekeraar in nadat aangifte gedaan is
Nadat je aangifte hebt gedaan kun je de verzekeraar inlichten. In sommige gevallen zal de verzekeraar zelf ook langskomen om de ontstane schade op te nemen. Soms valt de schade mee en wordt dit vergoed op basis van de foto’s en het aangifteformulier. Probeer alvast een overzicht te maken van de voorwerpen die je bij de inbraak verloren bent. Je dient zo’n overzicht met de verzekeraar te delen om de schade vergoed te kunnen krijgen. Ook is het slim om niet te wachten tot de politie gemaakte foto’s deelt. Maak ze zelf, voordat je begint aan het herstel van de schade.
Stap 3: laat de inbraakschade herstellen
Het is tijd om de inbraakschade aan je woning te laten herstellen. Deze kosten worden normaliter vergoed door de verzekeraar. Informeer bij de verzekeraar of je zelf een partij in kunt schakelen, of dat zij dit voor je doen. Mogelijk hebben ze prijsafspraken met specifieke partijen. Onderdeel van het herstellen van inbraakschade is mogelijk sloten vervangen. Voor sloten vervangen in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam of een andere grote stad kun je een spoeddienst benaderen. Deze slotenmakers zijn vaak 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Ze staan doorgaans binnen een half uur op de stoep!
Verbeter de inbraakbeveiliging in huis
Het laten vervangen van de sloten op deuren en ramen is een goed moment om de inbraakbeveiliging van je woning te verbeteren. Laat een slotenmaker je adviseren over de stappen die je hierin kunt zetten. Denk aan het ophangen van een camera, het installeren van een alarmsysteem in huis, enzovoorts. Vaak kan een slotenmaker op een korte termijn voor de uitvoering van zo’n plan zorgen. Het geeft je niet alleen een veiliger gevoel. Ook verkleint het de kans op een nieuwe inbraak aanzienlijk.
Laat een antwoord achter