Je bent op een verjaardag, maar het lukt niet om alle gesprekken goed te volgen. Of je wordt gebeld en kunt niet goed verstaan wat er aan de andere kant van de lijn wordt verteld. Dan kan het een goed idee zijn om eens een afspraak te maken bij een audicien om het gehoor te laten controleren. Een gehoor test is in de meeste gevallen gratis.

Een audicien

Als je twijfelt of je nog wel goed hoort kun je een gehoor test laten doen bij een audicien. Een audicien onderzoekt of je gehoor goed is. Als dat nodig is kan hij/zij ook een gehoorapparaat aanmeten. Je kunt zelf een afspraak maken bij een audicien. Je hebt hiervoor geen verwijzing van een huisarts of kno-arts nodig.

Een gehoortest

Als je een afspraak heeft gemaakt voor een gehoor test wordt je geholpen door een audicien. De audicien doet een aantal onderzoeken om je gehoor te onderzoeken. Een hoor test duurt niet lang en de resultaten van het onderzoek zijn gelijk bekend.

Een toonaudiogram

De gehoortest start met het maken van een toonaudiogram. Je krijgt een koptelefoon op en de audicien laat je een aantal tonen horen. De tonen worden steeds zachter, tot je ze niet meer hoort. Je geeft dit dan aan bij de audicien. Met dit onderzoek wordt de werking van het midden- en binnenoor gecontroleerd.

Een spraakaudiogram

Het tweede deel van de gehoortest is het maken van een spraakaudiogram. Je krijgt via de koptelefoon verschillende woorden te horen. Niet alle worden zijn even luid. Je moet de woorden dan nazeggen. Met die onderzoek laat vooral zien hoeveel spraak je nog kan verstaan.

Een gehoorapparaat

Een hoorapparaat is maatwerk. Als uit de hoortest blijkt dat een hoorapparaat je kan helpen om beter te horen bekijkt de audicien met jou naar de mogelijkheden. Op basis van jouw persoonlijke behoefte kijkt de audicien samen met jou naar een geschikte oplossing. Je hebt verschillende soorten hoorapparaten:
• In-het oor gehoortoestel
• Achter-het-oor gehoortoestel
• Luidspreker-in-het-oor

Wat kost het?

Bij een bepaalde mate van gehoorverlies (35dB) kom je in aanmerking voor een vergoeding voor jouw gehoorapparaat. De zorgverzekeraars vergoeden maximaal 75 procent van de aanschafwaarde. Als je aanvullend verzekerd bent, kan het ook zijn dat de volledige aanschafprijs wordt vergoed. Als je niet weet hoeveel je vergoed krijgt, kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.