Vraagt je baas aan je of je een VCA cursus wilt volgen en een papiertje wilt halen? Of heb je gehoord dat het VCA diploma je meer kansen op werk geeft binnen bepaalde sectoren? Of heb je gewoon besloten dat je dit diploma wilt behalen, omdat het goed van pas komt bij je freelance werkzaamheden? Dit zijn maar enkele redenen waarom veel mensen ervoor kiezen om een diploma hiervoor te halen. Het diploma heeft vele voordelen als je werkzaam bent of wilt zijn binnen bepaalde sectoren. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het diploma.

Wat betekent VCA precies

Veel mensen weten niet precies waar de term VCA voor staat. Het is de afkorting van Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is uiteindelijk veel meer dan alleen een checklist. Het VCA is een uitgebreid programma wat ervoor zorgt dat een bedrijf duurzaam, veilig, gezond en milieuvriendelijk werkt. Het uiteindelijke doel is om te zorgen dat het aantal arbeidsongevallen wordt verminderd. Een dergelijke certificatie is voor veel bedrijven een meerwaarde op het moment dat ze gezond, veilig en milieuvriendelijk werken een belangrijk onderdeel vinden van de bedrijfsvoering. Er zal constant geïnvesteerd in moeten worden en geprobeerd moeten worden om dit te verbeteren. Het is tevens interessant voor bedrijven die in een risicovolle sector of risicovolle omgeving werken.

Bedrijven waarbij VCA vaak wordt toegepast

Er wordt vaak een veiligheidsdiploma gevraagd als je werkzaam bent op bouwterreinen, in fabrieken, aan installaties werkt of op werkplaatsen. De meeste bedrijven vragen dit certificaat in de bouwsector, petrochemie, elektrotechniek, technische dienst, werktuigbouwkunde, civiele techniek en procesbesturing.

Verschillende soorten persoonlijke certificeringen

Een werknemer kan verschillende soorten VCA diploma’s behalen. Je hebt de ‘VCA-Basis’, de ‘VCA-VOL’ en de ‘VCA-VIL’. De basis is voor werknemers waarmee ze kunnen aantonen dat ze beschikken over de benodigde basiskennis van veiligheid, wet- en regelgeving, persoonlijke beschermingsmiddelen, gevaarlijke stoffen, hoe er gevaarlijke situaties herkent kunnen worden en hoe hiermee om te gaan. Een VCA-VOL is voor operationeel leidinggevenden en freelancers die de werknemers aansturen en instrueren. Ze weten hoe ze de medewerkers moeten motiveren om veilig te werk te gaan volgens de gelden wet- en regelgeving en de veiligheidsregels die gelden. Een VCA-VIL is voor intercedenten van uitzendbureaus die mensen inhuren voor bedrijven die een VCA bedrijfscertificering hebben.

Bedrijfscertificeringen

Bedrijven hebben de keuze om een certificering te hebben. Het is niet wettelijk verplicht, maar vele opdrachtgevers stellen het certificaat als een voorwaarde om het desbetreffende bedrijf in te huren voor het werk. Zo is een opdrachtgever ervan verzekerd dat het ingehuurde bedrijf werkt volgens de algemeen geldende veiligheidsprocedures en dat de werknemers op de hoogte zijn van de regels en de toepassing hiervan in de praktijk. Er is een certificering voor onderaannemers, hoofdaannemers, petrochemische bedrijven en uitzendorganisaties.

Hoe behaal je een veiligheidsdiploma?

Als je een diploma wilt behalen voor VCA dan kan je hiervoor een examen afleggen. Om je op dit examen voor te bereiden kan je ervoor kiezen om thuis te studeren met een cursusboek. Als je daar niet genoeg motivatie voor hebt dan kan je ervoor kiezen om een voorbereidende klassikale cursus, e-learning, online cursus of een in company training te volgen.

Over de auteur

Hi, ik ben Lotte van Happylifemagazine.nl. Ik probeer altijd happy te blijven. En ik schrijf artikelen om jou te helpen een gelukkig leven te leiden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.