De Neurowetenschap heeft het bewijs dat danspassen letterlijk stappen zijn, die je zet richting een betere breinontwikkeling. Dansen verbetert namelijk de doorbloeding van de hersenen, maakt ze alert en activeert hersengebieden. Alleen al bij het visualiseren van een dans wordt het brein geactiveerd. Vooral dat deel van de diverse hersengebieden die betrokken zijn bij de lichaamshouding en coördinatie. Wat makkelijk te linken is als je bedenkt dat dansen een synchronisatie is van ritmische bewegingen van het lichaam geleid door emotionele en choreografische elementen. Door dans activeert het brein de motoriek die zorg draagt voor de creativiteit, esthetische uitvoering en behendigheid. Het brein speelt meteen in op de dansbewegingen en het geluid van de muziek.

 

Dans uniek voor neuroplastisch onderzoek

Onderzoekers zijn laaiend enthousiast na te hebben ontdekt dat dans de unieke

mogelijkheden biedt voor het onderzoek naar neuroplasticiteit en de interactie tussen de hersenen en het gedrag. Ondertussen hebben ze ontdekt dat neurale netwerken zich aanpassen aan veranderingen in de omgeving en aan intrinsieke veranderingen. Studies laten zien dat het uitvoeren van zulke motorische taken resulteert in een duurzame toename in neurale activatie in verschillende hersengebieden.

 

Wat doet dans met het brein

Dans beïnvloedt het cognitief functioneren van het brein en resulteert in een betere conventionele interventie op het werkgeheugen, het spatiële geheugen en het verbale geheugen. Dit is ook het geval bij personen met milde cognitieve beperkingen. Bovendien leidt dans, reeds na een dans interventie van 6 maanden, tot verbeteringen in de aandachtsfunctie. De lichaamsbalans en houding verbeteren hierdoor meer in de dansgroep dan in andere sociale groeperingen. Dansen bewerkstelligt het vrijkomen van oxytocine, waardoor je bloeddruk, hartritme en cortisolniveau verlagen. Doordat je hersenen zich hierdoor ontspannen ben je minder gestrest en ga je ervoor om je sociale contacten te verbeteren.

 

Pokon voor het brein (BDNF)

Dans zorgt voor een verhoogde aanmaak van myeline en Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF). Myeline is het beschermende vetlaagje rondom je hersencellen en BDNF is een zenuwcel stimulerende factor die van de hersenen afkomstig is. BDNF is in feite neurotrofine die een belangrijke stof is voor het overleven van neuronen en komt voor in de voorhersenen.

 

GLO Entertainment Live
Remmerdenplein 100
1106 AK Amsterdam

GLO Entertainment Live

Over de auteur

Gerelateerde berichten