Op internet ziet u de mooiste afbeeldingen van watervallen, bergen en andere prachtige taferelen in de natuur. Als men een vakantie in de natuur wil dan denkt men ook al snel aan een uitstapje over de grens. Ook in Nederland hebben we prachtige natuur, wat soms zelfs buitenlands aanvoelt. Geloof het of niet, maar Nederland heeft een enorm uniek en divers landschap en is niet alleen maar plat en saai zoals veel mensen misschien denken.

Nederlandse woestijnen

Woestijnen in Nederland? Nou niet exact, maar toch voelt het op sommige plaatsen alsof u midden in de Sahara loopt. Op diverse plekken in het land vindt u zandverstuivingen van meerdere vierkante kilometers waar u gemakkelijk kunt verdwalen. Vaak komen deze verstuivingen door een overbegrazing van heidegebieden. Een aantal mooie “Nederlandse” woestijnen die u eens kunt bezoeken zijn:

  • Het Kootwijkerzand
  • Loonse en Drunense Duinen
  • Aekingerzand
  • Sahara in Ommen
  • De Hoge Veluwe

Neem vooral voldoende water mee tijdens een zonnige dag. Door het gebrek aan beschutting kan het namelijk ook echt voelen als een woestijn.

Tropisch blauwe meren

Wist u dat u in Nederland plekken hebt waar prachtige, heldere blauwe meren zijn? Niet aan de middellandse zee met een drankje, maar lekker dichtbij huis. Onder andere in het noorden van ons land vindt u deze fenomenen, bijvoorbeeld bij het Blauwe Meer in Hoogersmilde en ’t Nije Hemelriek bij Gasselte. Ga liggen aan het aangelegde strand of neem een duik in het heldere water.

Grotten en Spelonken

Voor de echte grote grotten moet u toch echt naar het buitenland. Toch zijn er in het zuiden van ons land veel oude mijngangen en groeven door het winnen van materialen zoals mergel. Kilometers aan gangen waar u zonder gids ook echt zult veerdwalen. Ga op avontuur in de donkere krochten van Limburg. Ga mee op een leerzame reis door de vaderlandse Historie of pak het fanatieker aan. Het is namelijk ook mogelijk om door de gangen te mountainbiken.

Zoals u ziet hoeft u niet per se naar het buitenland voor prachtige natuurlijke fenomenen ook in Nederland is er genoeg te vinden. Dikke tip om een vakantiehuisje te boeken om het gebied eens echt goed te ontdekken, bijvoorbeeld op een vakantiepark in Nederland. Zo heeft u de luxe van thuis, maar bent u toch in no-time op uw volgende stop.

Over de auteur

Gerelateerde berichten