Ergotherapie, je hebt er vast weleens van gehoord. Maar wat houdt deze therapie precies in? En wanneer is dit de juiste behandeling? Ergotherapie leert men omgaan met verschillende lichamelijke en psychische beperkingen.

Een ergotherapeut bespreekt met de cliënt wat voor hem of haar belangrijk is, om vervolgens de problemen zo goed mogelijk aan te pakken. Vaak zijn dit handelingen die als gevolg van een beperking moeizaam gaan of zelf helemaal niet meer uitgevoerd worden. Ook geeft de ergotherapeut advies of er wellicht hulpmiddelen gebruikt kunnen worden om alledaagse bewegingen makkelijker te maken. Lees hieronder wanneer ergotherapie een goede behandeling is en wat de behandeling precies inhoudt.

Ergotherapie biedt hulp bij beperkingen

Een ergotherapie behandeling is erop gericht om het leven van cliënten met een lichamelijke of psychische beperking zo comfortabel mogelijk te maken. Dit proberen zij te bewerkstelligen door langdurige training of door coaching om beter om te leren gaan met een beperking. 

De ergotherapeut voorkomt dat de cliënt blijft hangen in hetgeen wat niet meer lukt door te kijken wat er nog wel allemaal mogelijk is. Zo wordt er getraind om zo goed mogelijk met een beperking of belemmering om te gaan.

Wanneer is ergotherapie interessant?

Ergotherapie kan in veel situaties het overwegen waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan senioren die door lichamelijke of psychische beperkingen moeite krijgen met alledaagse handelingen.  In dit geval bekijkt de ergotherapeut hoe de cliënt er zo goed mogelijk mee om kan leren gaan. Ook bij een revalidatie na een operatie of ongeluk kan hulp van een ergotherapeut interessant zijn. Bij revalidatie oefent de ergotherapeut met de cliënt om handelingen weer makkelijker te maken. Andere situaties waarbij ergotherapie een interessant behandeling kan zijn:

  • Geheugenproblemen
  • Valpreventie
  • Dementie
  • Ziekte van Parkinson
  • Aandachtsproblemen
  • Belemmeringen
  • Lichamelijke werkbelasting
  • Mentale werkbelasting

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.