Sinds de Coronacrisis kun je overal mondkapjes kopen met filter of zonder filter. Deze mondkapjes met filter zijn er al veel langer en waren voornamelijk bedoeld voor mensen die zichzelf willen beschermen tegen gevaarlijke stoffen in de lucht, zoals uitlaatgassen, stuifmeel en smog. Nu de Coronacrisis in volle gang is, is ook het aanbod mondkapjes aanzienlijk gestegen en daarmee ook het aanbod van de mondkapjes met filter. In principe is het in Nederland niet verplicht om mondkapjes te kopen met filter, want in het openbaar vervoer zijn alle niet-medische mondkapjes toegestaan. Toch kan een filter voor jou toegevoegde waarde hebben. Hier lees je over de mogelijkheden.

Stoffen mondkapjes kopen met filter

De meeste mensen dragen stoffen mondkapjes in het openbaar vervoer. Deze kun je wassen en opnieuw gebruiken en zelf maken, mocht je dat willen. Meestal bestaan deze stoffen mondkapjes alleen uit twee lagen stof, maar er zijn ook exemplaren met een speciaal compartiment waarin je een filter kunt plaatsen. Deze filters moeten dan na elk gebruik worden weggegooid. Stoffen mondkapjes kopen met filter is een goed idee, want je geeft jezelf dan de keuze. In principe mag je ook het openbaar vervoer in met een stoffen mondkapje zonder filter, maar doe je er een filter in, dan heb je meer bescherming. Het stoffen mondkapje doe je in de wasmachine en kun je opnieuw gebruiken.

Plastic mondkapjes met filter

Er zijn ook plastic mondkapjes met filter en deze stammen voornamelijk van de tijd voor Corona. Je kunt ze voor een langere tijd gebruiken voordat je het filter moet vervangen en ze hebben als doel jouw luchtwegen te beschermen tegen schadelijke stoffen, stuifmeel, bacteriën en virussen. Mensen die veel in het verkeer lopen en geen uitlaatgassen willen inademen gebruikten deze veel, zowel als mensen met allergieën. Je kunt deze plastic mondkapjes kopen met filter om jezelf te beschermen tegen het Corona virus. Ze zijn wel vrij duur, maar tegelijkertijd dus ook langer te gebruiken.

Wegwerp mondkapjes met filter

Als laatste kun je ook wegwerp mondkapjes kopen met filter. Dit is financieel een minder goed idee als je ze veel gebruikt. Na gebruik gooi je hem namelijk weg en deze mondkapjes zijn relatief duur. Wil je enkel mondkapjes kopen met filter omdat je er een paar op voorraad wilt hebben, dan is dit een goede optie. Wil je mondkapjes kopen met filter voor regelmatig gebruik, dan is het beter om een variant te kiezen die kan worden hergebruikt.

Medische mondkapjes zijn niet verplicht

Nu je weet welke mogelijkheden je hebt als je mondkapjes wilt kopen met filter, is het belangrijk om je te realiseren dat niet-medische mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht zijn. Kies daarom niet voor medische mondkapjes, tenzij je er een goede reden voor hebt. Deze medische mondkapjes moeten beschikbaar zijn voor personeel in ziekenhuizen en klinieken die er elke dag mee moeten werken. Door voor niet-medische mondkapjes te kiezen zorg je ervoor dat zij veilig hun werk kunnen blijven doen.

 

Over de auteur

Hi, ik ben Lotte van Happylifemagazine.nl. Ik probeer altijd happy te blijven. En ik schrijf artikelen om jou te helpen een gelukkig leven te leiden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.