De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent ook dat het tijd is voor de nieuwe  jaarwisseling. De afgelopen jaren zijn de regels rondom vuurwerk gebruik erg aangescherpt. Ondanks dat de regels zijn aangescherpt, is er nog steeds een hoop vuurwerk legaal om te gebruiken. Vuurwerk afsteken is komende jaarwisseling nog toegestaan. Uiteraard is het wel van belang om vuurwerkvrije zones op te zoeken en te mijden. Wil jij weten hoe de regelgeving voor komende jaarwisseling er precies uitziet? Lees dan snel dit artikel verder. 

Tip: ben jij een vuurwerk fanaat en wil je vuurwerk bestellen voor komende jaarwisseling. Online kun je goedkoop vuurwerk bestellen via Vuurwerkland.nl en op de verkoopdagen afhalen. Zo ben je verzekerd van vuurwerk van hoge kwaliteit waarmee je knallend het jaar uit gaat.

De gemeente maakt de regels

Een belangrijk punt wat er voor dit jaar bepaald is, is dat de gemeenten zelf in handen hebben of ze een volledig vuurwerkverbod willen invoeren of niet. Het betekent dus dat je vooral bij jouw eigen gemeente moet nagaan wat er wel en niet mag. Vorig jaar waren er al een aantal steden die een vuurwerkverbod hadden ingevoerd, waaronder Amsterdam, Nijmegen, Schiedam, Apeldoorn, Bloemendaal, Heumen, Mook en Middelaar, Soest, Heemstede, Haarlem en Rotterdam. Tot nu toe is het duidelijk dat Tilburg, Eindhoven en Arnhem ook van plan zijn om het vuurwerkverbod in te voeren. Voor nu is er dus nog geen sprake van een landelijk vuurwerkverbod. Of dit er in de komende jaren toch wel gaat komen, dat is nog een onzekerheid. Wil je vuurwerk afsteken? Dan kun je het vuurwerk kopen bij een vuurwerkwinkel in de buurt tijdens de verkoopdagen. Ook kun je bij een online vuurwerkwinkel jouw vuurwerk alvast bestellen om vervolgens tijdens de verkoopdagen af te halen. 

Wat is er verboden?

Zijn er andere punten die veranderd zijn tegenover de regels van vorig jaar? Voor nu lijkt het dat er voor de consumenten dezelfde regels gelden als vorig jaar. Afgezien van de gemeenten die een vuurwerkverbod geven, is het dus legaal om vuurwerk af te steken. Onder het legale vuurwerk valt onder andere F2-vuurwerk, grondbloemen, sterretjes, knalerwten, cakes en compoundboxen. Wat dus niet legaal is om te gebruiken, zijn losse vuurpijlen, babypijltjes, knalstrengen, knalvuurwerk en Romeinse kaarsen. Let er daarnaast op dat je dit jaar alleen op 28, 29 en 30 december jouw gewenste vuurwerk kan inkopen bij jouw lokale winkel. De 31e zal voor veel winkels wegvallen, aangezien dit op een zondag valt.

De algemene regels voor 2023-2024

Om er zeker van te zijn dat alle regels duidelijk zijn, hebben we hier nogmaals de algemene vuurwerkregels voor jou op een rijtje gezet. Zo voorkom je dat jij het nieuwe jaar gelijk aftrapt met een zware boete. Wil jij vuurwerk afsteken? Dan mag je dit pas doen tussen 31 december 18:00 en 1 januari 02:00. Het aanschaffen van legaal vuurwerk kan niet door iedereen gedaan worden. Voor F1-vuurwerk moet je minimaal 12 jaar zijn en voor F2-vuurwerk minimaal 16 jaar. Het bovengenoemde illegale vuurwerk mag niet worden gebruikt. Ben jij toch illegaal vuurwerk aan het afschieten? Dan riskeer je een flinke boete. Zorg ook dat je goed oplet dat het vuurwerk dat je in het buitenland koopt voldoet aan de Nederlandse regels. Wordt je bij de grens gecontroleerd? Dan mag de politie jouw vuurwerk in beslag nemen. Als laatste mag een huishouden of auto maximaal 25 kg aan vuurwerk hebben.

Over de auteur

Gerelateerde berichten