Voor iemand in je familie zorgen kan erg zwaar zijn. Zeker wanneer je daarnaast ook nog werkt of kinderen hebt die thuis wonen. Daarom geven we in dit artikel tips voor mantelzorgers!

Tip 1: Aan jezelf blijven denken

Veel mantelzorgers geven al hun tijd en energie aan degene waar ze voor zorgen. Het is natuurlijk goed dat je er voor je naaste bent. Echter moet je er wel op letten dat je ook nog aan jezelf blijft denken. Neem dus tussen alle zorg door wat tijd voor jezelf om even tot rust te komen en je gedachten te verplaatsen. Praat ook openlijk over de situatie met je omgeving, zodat zij weten wat er speelt. Dit zorgt voor meer begrip. Zorg tevens dat je je sociale contacten blijft onderhouden, zodat je na de zorg niet zelf eenzaam wordt. Blijf dus afspreken met vrienden.

Tip 2: Kijk naar wat nog wel kan

Degene waarvoor je zorgt kan waarschijnlijk een hoop dingen die hij/zij vroeger deed niet meer doen. Dit is natuurlijk vervelend. De volgende tip is echter om te kijken wat er nog wél kan. Misschien zijn er bepaalde dingen die met een beetje hulp of met wat aanpassingen toch nog te doen zijn, zoals wandelen met een rollator.

Tip 3: Goede dagindeling

Wanneer je mantelzorger bent is het belangrijk dat je een gestructureerde dagindeling hebt. Enerzijds is dit fijner voor de persoon waarvoor je zorgt, en anderzijds voor jezelf. Zo weet je allebei waar je aantoe bent, en kom je niet voor verassingen te staan. Plan dus standaard tijden in voor zaken als opstaan, eten en naar bed gaan.

Tip 4: Hulp vragen

De laatste tip is om op tijd hulp te vragen. We begrijpen dat je de zorg voor je naaste het liefst zoveel mogelijk zelf wilt doen. Toch kun je het niet altijd helemaal alleen. Naast dat dit erg vermoeiend is, heb je er ook niet altijd de kennis en ervaring voor. Een professional heeft dit wel. Hulp inschakelen kan dus een goede ondersteuning zijn. Zo maak je meteen wat tijd vrij voor je eigen leven. Voor goede thuiszorg kun je terecht bij Zorgservice Brabant.

Over de auteur

Hi, ik ben Lotte van Happylifemagazine.nl. Ik probeer altijd happy te blijven. En ik schrijf artikelen om jou te helpen een gelukkig leven te leiden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.