Manuele therapie is een fysiotherapeutische behandelmethode die zich richt op het behandelen van het lichaam, met behulp van speciale technieken. Manuele therapie wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide fysiotherapeuten of manueel therapeuten en kan effectief zijn bij talloze aandoeningen die gepaard gaan met pijn en beperkte mobiliteit. Ga door met lezen om na te gaan in hoeverre manuele therapie kan helpen en wanneer.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op het verbeteren van de functie en het verminderen van pijn in het lichaam. Het belangrijkste kenmerk van manuele therapie is dat er speciale technieken worden gebruikt tijdens manuele therapie om gewrichten, spieren en zachte weefsels te behandelen. Manuele therapeuten zijn speciaal opgeleid en hebben de juiste kennis over het lichaam van de mens.

Wanneer kan manuele therapie helpen?

Manuele therapie kan nuttig zijn bij diverse klachten, waaronder bij rugpijn door gewrichten in de wervelkolom te mobiliseren of te manipuleren. Deze vorm van therapie is ook geschikt bij klachten als nekpijn, hoofdpijn, schouderpijn en pijn aan de heup en knie. Manuele therapie is ook ideaal bij sportblessures of als iemand last heeft van artrose. Ook na orthopedische chirurgie kan manuele therapie een belangrijk onderdeel van het revalidatieproces zijn voor het herstellen van de normale functie van het geopereerde gebied en om de pijn te verminderen. Overweeg jij manuele therapie en woon je in de omgeving Doetinchem? Dan is deze manueel therapeut in Doetinchem een aanrader.

Wat kun je verwachten tijdens een behandeling?

Tijdens een manuele therapiebehandeling zal de therapeut een grondige evaluatie uitvoeren om na te gaan wat de oorzaak van je klachten is. In sommige gevallen gaat het om een fysiek onderzoek, maar er worden ook vragen gesteld over je medische geschiedenis. Op basis van de evaluatie zal de therapeut nagaan welke technieken het beste zijn om de gewrichten en spieren te behandelen. De behandeling is meestal pijnloos, hoewel je mogelijk een lichte druk of rekking kunt voelen op het lichaam tijdens de therapie.

Voor wie is het geschikt?

Manuele therapie is over het algemeen veilig, maar het is mogelijk niet geschikt voor iedereen. Mensen met bepaalde medische aandoeningen kunnen niet in aanmerking komen voor deze behandeling, vooral niet als het gaat om botbreuken en dergelijke. Het is belangrijk om een gesprek te voeren met je huisarts of met een ervaren en erkende manueel therapeut om te bepalen of manuele therapie geschikt is voor jou. Neem contact op met

Over de auteur

Gerelateerde berichten