De meeste mensen zijn wel bekend met fysiotherapie. Misschien heb je zelf weleens een (sport)blessure opgelopen en heeft de huisarts je doorverwezen naar een fysiotherapeut. Fysiotherapie is een paramedische beroepsgroep die zich richt op de behandeling en het voorkomen van klachten en pijn die in relatie staan tot het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat is een verzamelnaam voor onder andere de spieren, banden, zenuwen, pezen en gewrichten. De behandelingen van een fysiotherapeut kunnen dan ook zeer uiteenlopend zijn. Van het helpen revalideren na een meniscus operatie, tot het verlichten van pijn en klachten bij reuma of artrose.

Tip: Ergotherapie Amersfoort. Locatie: Stevinstraat, Meridiaan, Databankweg

Een fysiotherapeut heeft een zeer brede doelgroep en behandelt jong en oud

De doelgroep van een fysiotherapeut is vaak zeer breed, omdat de klachten waar de fysiotherapeut zich op richt vaker niet dan wel leeftijdsgebonden zijn. Het belangrijkste wat de fysiotherapeut doet, is om onderzoek te doen naar de aanleiding van de pijn of klacht en deze aan te pakken. Een blessure in het linkerbeen kan bijvoorbeeld klachten geven die zijn ontstaan door overbelasting gecreëerd door het onbewust ontzien van het rechterbeen. Dit is een voorbeeld van een situatie waar de oorzaak zich niet op dezelfde plaats bevindt als waar de klachten tot uiting komen. Een fysiotherapeut is in staat om dit te identificeren en te verhelpen.

Uitgelicht: Fysiotherapie Helmond – Diverse therapie specialisaties. Kom direct langs!

Gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn gericht op het verhelpen van specifieke klachten binnen bepaalde doelgroepen

Omdat de klachten zo ontzettend divers zijn binnen de fysiotherapie, zijn er verschillende specialismes binnen de fysiotherapie, zoals bijvoorbeeld specialisten gericht op sport, de bekkenbodem of manueel specialisten. Veel professionele sportteams, maar ook amateurclubs, hebben vaak een fysiotherapeut in dienst die gespecialiseerd is in sportblessures en de behandeling hiervan. De behandeling hierbij is vaak gericht op het warm maken en los masseren van de spieren voor- en na een inspanning, maar ook het opzetten van een behandelplan met oefeningen om specifieke spiergroepen te versterken en herhaling van de blessure te voorkomen. Bekkenbodemspecialisten daarentegen zijn gericht op het onderdeel van het lichaam rond de romp, dus de onderrug, buik en bekken. Blessures in dit gebied leiden in veel gevallen tot extra klachten en de spieropbouw in combinatie met de locatie van sommige organen in dit gebied maken deze blessures vaak iets complexer. Een manueel fysiotherapeut, is gericht op het soepeler maken van de gewrichten en de spieren hieromheen. Dit type fysiotherapie wordt vooral veel toegepast bij zaken als reuma, artrose, maar ook blessures en klachten die zijn ontstaan door een verkeerde houding.

Over de auteur

Hi, ik ben Lotte van Happylifemagazine.nl. Ik probeer altijd happy te blijven. En ik schrijf artikelen om jou te helpen een gelukkig leven te leiden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.