Een van de meest gestelde vragen over een koolmonoxidemelder luidt: “Waar plaats je een koolmonoxidemelder?” Het antwoord hierop lijkt simpel. De juiste plek voor het plaatsen van een koolstofmonoxide melder is daar waar koolmonoxide zich bevindt. Maar waar is dat? Het verschilt per ruimte. Als er zich een verbrandingsapparaat in de ruimte bevindt, dan plaats je een co-melder op een andere plaats dan wanneer er géén verbrandingsapparaat in de ruimte is. Wij leggen je uit wat de beste plek is om een koolmonoxidemelder op te hangen in jouw huis.

Handig om op te letten bij aanschaf van een koolmonoxidemelder

Bij het kopen van een koolmonoxidemelder adviseren we je te letten op een aantal dingen. Zorg bijvoorbeeld dat de melder altijd een NEN-50291 certificaat heeft. Daarnaast is het merk belangrijk. Koop geen koolmonoxidemelder van een onbekend merk. De prijs van een gemiddelde koolmonoxidemelder is ongeveer 25-35 euro per stuk.

Bij een verbrandingsapparaat in de ruimte

Op een plek waar een kachel, CV ketel of geiser aanwezig is in de ruimte, adviseren we om de koolmonoxidemelder boven dit apparaat of tegen het plafond te hangen. In deze situatie zal koolmonoxide wél stijgen door de warme lucht en zal als eerste dus naar het plafond gaan. Hang de melder centraal in de ruimte, op horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de verbrandingsunit. Let ook op dat je minimaal 30 centimeter afstand houdt van omliggende muren. Heb je in deze ruimte te maken met een schuin plafond? Plaats de koolmonoxidemelder dan tegen het schuine gedeelte.

Geen verbrandingsapparaat in de ruimte

Wil je een koolmonoxidemelder ophangen in een ruimte zonder verbrandingsapparaat? Plaats de melder dan op adem- of ooghoogte.tegen de muur. In deze ruimte zal de koolmonoxide zich vermengen met de luncht. Hierbij is het belangrijk dat de melder niet wordt geplaatst naast lucht- in of uitlaten. Plaats de koolmonoxidemelder ook nooit achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Een koolmonoxidemelder of een CO2-melder

Een CO2-melder is heel wat anders dan een koolmonoxidemelder. Bij teveel koolstofdioxide (ook wel CO2) slaat een CO2-melder alarm. Een te hoge concentratie kan leiden tot gezondheidsproblemen. Daarom is een CO2-melder van belang in ruimtes waar veel mensen tegelijk zijn. Een koolmonoxidemelder, ook wel CO-melder genoemd, signaleert het giftige gas koolstofmonoxide. Kortom: een CO2-melder signaleert slechte luchtventilatie en een CO-melder slaat alarm bij koolstofmonoxide.

Over de auteur

Gerelateerde berichten